Tuesday, April 5, 2011

Bubur Kacang Hijau

Bubur Kacang Hijau  kalau ada durian mesti best giler..tapi saya tak jumpa durian.maka dengan tu saya just taruh sagu biji saja.apa yang ada saja di dapur saya belasah aje la.asalkan sedap.
orang kata kacang hijau ini berangin tak boleh makan banyak.jadi untuk hilang kan angin nya. takut terkentot kentot.Hahahah Petua nya masukkan sedikit hirisan kecil halia. resepi nya senang aje.klik la kat bawah ini
Bahan bahan nya

    Bahan-bahannya

  • 250 gram kacang hijau (rendam dulu baru di rebus )
  • 250 ml santan
  • 25 gram sagu
  • 2 cm gula melaka
  • air secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • garam dan gula secukupnya
  • hirisan kecil halia 

    Cara menyediakannya

  • Rebus kacang sehingga kembang.
  • Masukkan daun pandan.
  • Masukkan sagu dan biar hingga sagu kembang.
  • Masukkan santan dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan pula gula melaka dan kacau sehingga gula hancur.
  • Akhir sekali, masukkan gula dan garam secukup rasa.

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...