Tuesday, March 27, 2018

Kek Semolina @ suji

KEK SEMOLINA/SUJI


BAHAN


250 GM MENTEGA170 GM GULA HALUS2 SUDU BESAR MADU4 BIJI TELOR GRED A100 ML SUSU SEGAR2 SUDU TEH ESEN VANILLA170 GM TEPUNG GANDUM1 SUDU TEH BAKING POWDER100 GM SEMOLINA / TEPUNG SUJISECUBIT GARAM HALUS


CARA

TEPUNG GANDUM DICAMPUR DENGAN BAKING POWDER DIAYAK BERSAMA.MASUKKAN

TEPUNG SEMOLINA /SUJI DAN GARAM HALUS

DALAM BEKAS LAIN MASUKKAN TELOR DENGAN SUSU SEGAR DAN ESEN VANILLA DIKOCOK DAN KEMUDIAN DI TEPIKAN

PUTAR MENTEGA BERSAMA GULA DAN MADU SEHINGGA KEMBANG.

KEMUDIAN MASUKKAN BANCUHAN TELOR,SUSU DAN VANILLA SEDIKIT DEMI SEDIKIT.GAUL MESRA


KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG SIKIT2ADUN MESRA..LAPIK LOYANG 7 X 7 DENGAN TRACING PAPER

BAKAR SUHU 175 °c 45 MINIT ATAU MENGIKUT SUHU OVEN MASING2

SELAMAT MENCUBA
REEN KHAN SHARIFF

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...