Thursday, January 9, 2014

Lempuk Durian

LEMPUK DURIAN

Bahan-bahan:
1 biji durian sederhana besar
Gula Melaka ikut kemanisan
Gula Pasir ikut kemanisan
1 helai daun pandan
secubit Garam

Cara-cara
Asingkan isi durian dengan bijinya.
Masukkan isi durian ke dalam periuk beserta gula pasir dan gula melaka
ikut kemanisan tapi jangan terlalu banyak gula sebab bila sejuk akan keras,
masukkan secubit garam dan daun pandan.
Dengan menggunakan api kecil,
kacau bahan2 yang dicampurkan tadi sehingga likat berkilat lebih kurang 30min-45min,
lagi lama lagi bagus sebab tahan lama lempuknya.
Bila dah masak, keluarkan daun pandan tadi,
masukkan dalam bekas bertutup rapat.
Bolehlah disimpan didalam peti ais untuk lebih tahan lama lagi.

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...