Monday, July 22, 2013

Semperit Susu Aka Dahlia Susu

Asalamualaikum semua ...
Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu sibuk  dengan rutin harian sejak kebelakangan ini..kebetulan hari ini mood menbuat biskut raya seperti mengamit kerajinan reen.Alhamduliah..
Ada yang mengelar semperit susu  dan ada yang juga  mengelar Dahila susu yang pasti biskut ini sangat mudah ,sedap dan tidak memerlukan kos yang mahal ..bahan asasnya memang ada sahaja stoknya
Bagi yang baru baru berjinak nak menbuat biskut raya ..reen rasa biskut ini yang paling mudah untuk dicuba..tidak perlu mixer pun cuma godek manja manja mengunakan spatula..selepas itu terap atau tekan guna acuan pecahan 15 semperit.. untuk mendapatkan ropol ropol yang beralun cantik kenalah sabar..
Nak cantik dan sedap perlu ada ketelitian dan sabar kan.. tidak kisah la berejam pun janji ada kepuasan.
Jom jom kita tengok bahan bahannya  yang sempoi ini.

BAHAN BAHAN

250GM BUTTERCUP
1/2 TIN SUSU PEKAT
100GM TEPUNG UBI
400 GM TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH ESEN VANILA

UNTUK HIASAN
COKLAT CHIPS
COKLAT RICE

CARA CARA

1.BUTTER DAN SUSU PEKAT DIPUKUL SEHINGGA SEBATI TETAPI TIDAK PERLU PUKUL LAMA SANGAT..JIKA PUKUL LAMA  BILA DI BAKAR KUIH AGAK KEMBANG

2.MASUKKAN TEPUNG UBI DAN TEPUNG JAGUNG DAN TELAH DI AYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3.REEN GUNA ACUAN SEMPERIT PECAH 15.JIKA TIADA BOLEH TERAP BENTUK YANG DISUKAI

4.BAKAR PADA SUHU 150C 15MINIT-20 MINIT REEN GUNA API BAWAH SAHAJA.
 SUHU KENALAH FOLLOW OVEN MASING2 YE ..

Selamat mencuba ye kawan kawan.. insyallah pasti menjadi kesukaan kawan kawan lebih lebih orang tua yang tak de gigi.. sebab biskut ini cair di dalam mulut..

19 comments:

Unknown said...

Comey je biskut tu tentu cair kat dlam mulut kan :D..

rahel said...

Assalamualaikum Makcik Reen....
Santik banget semprit itew....

Gee® said...

Cantiknya Reen... lembut jer nmpak... nyum2x

mamaAna said...

Salam perkenalan Reen....
Dah lama mama ikuti blog Reen tapi masa tu...as a silent reader je,masa tu mama xde blog lagi...skrg baru ada...senang2 jemput le ke blog mama ye..
Sedap biskut nie...kemarin mama baru buat...Dah lama mama cari resepi nie..

REEN KHAN SHARIFF said...

terima kasih diela nahar sudi berkunjung di dapur reen.. sgt sedap cookies ni simple je bahan2nya

REEN KHAN SHARIFF said...

wslm makcik rahel
mekasih2 tapi x leh lawan cookies2 makcik rahel yg yummy2

REEN KHAN SHARIFF said...

terima kasih Gee..
selamat hari raya

Kitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda) said...

Assalamualaikum Reen dan Selamat Hari Raya. Selalu juga ikut perkembangan Reen, walaupun Kak Noor jarang mengomen. Teruja tengok samperit Reen tu. Kak Noor ni memang peminat `tegar' samperit. Memang cantik kejadian samperit tu. Bunganya tak kembang dan tak jatuh. Samperit ini walaupun bahan-bahan yang digunakan memang ringkas, tapi tengok tangan juga yang membuatnya. Masa kita pam, kejadian bunganya ok, tapi bila dah dibakar, bunganya kembang dan jatuh. Tiap-tiap tahun Kak Noor cuba buat, tapi tak jadi; bunganya kembang dan jatuh selepas dibakar. Last sekali jadi kuih lain. So tahun ni Kak Noor tak buat samperit. Bahan-bahan kuih masih berbaki lagi. Ingat nak cuba resepi Reen ini. Mudah-mudahan menjadi, Insya Allah.

Kitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda) said...

Assalamualaikum Reen dan Selamat Hari Raya. Selalu juga ikut perkembangan Reen, walaupun Kak Noor jarang mengomen. Teruja tengok samperit Reen tu. Kak Noor ni memang peminat `tegar' samperit. Memang cantik kejadian samperit tu. Bunganya tak kembang dan tak jatuh. Samperit ini walaupun bahan-bahan yang digunakan memang ringkas, tapi tengok tangan juga yang membuatnya. Masa kita pam, kejadian bunganya ok, tapi bila dah dibakar, bunganya kembang dan jatuh. Tiap-tiap tahun Kak Noor cuba buat, tapi tak jadi; bunganya kembang dan jatuh selepas dibakar. Last sekali jadi kuih lain. So tahun ni Kak Noor tak buat samperit. Bahan-bahan kuih masih berbaki lagi. Ingat nak cuba resepi Reen ini. Mudah-mudahan menjadi, Insya Allah.

Unknown said...

mohon share resepi...tq

Unknown said...

mohon share resepi...tq

Unknown said...

mohon share resepi...tq

Unknown said...

mohon share resepi...tq

Unknown said...

mohon share resepi...tq

Unknown said...

Slm sis.boleh x pakai marjerim.biasa mcm planta o daisy tu..instead of buttercup?cos ad yg ckp gune buttercup xjd melting,bt rangup.betol ke sis.pencerahan pls
Huhu

Anonymous said...

Slm

Liza said...

saya dah buat semalam, sedap. thanks for sharing dan saya mintak izin share di blog say a. www.liezamohd.blogspot.com

Liza said...

saya dah buat semalam, sedap. thanks for sharing reen. izinkan saya share resepi ni di blog saya www.liezamohd.blogspot.com

deja said...

Salam ,saya dah mencuba resepi semperit ini memang sedap dan cair di mulut. Terima kasih kepada reen yang telah berkongsi resepi ni.

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...