Monday, August 19, 2013

Kerabu Mangga

Perut ketika syawal ini mesti ting tong kan ..macam macam masuk ketupat,lontong,lemang, rendang, kuah kacang biasala juadah tradisi kita orang melayu ..kalau tiada la dinamakan raya kan..semuanya sedap sahaja di mata..alhamduliah nafsu makan reen tidak seperti dahulu lagi masih boleh dikawal semasa beraya .
Mungkin faktor umur juga kan dah era 40an ini nafsu makan itu tidak la poyo macam itu..tengok makanan banyak banyak suka sangat tapi terus terasa kenyang melihatnya.
Kerabu ini reen buat ini kira poyolah la juga untuk memotong lemak lemak tepu yang sweet sweet semasa raya ini..hajat di hati nak diet la sebab size baju dari dulu 42 ..bulan puasa try test boleh pulak size 40..itu pun besar ..alahai terasa diri ku poyo kurus ..

Bahan:  

5 biji buah mangga muda
sedikit kapur makan
3 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 - 5 bj cili padi merah ~ dihiris halus
2 - 3 batang serai ~ dihiris halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan
kacang tanah dipanggang untuk di tabur keatas kerabu

Sagat halus mangga yg dah dibuang kulit dan rendam dalam sedikit air kapur utk merangupkannya.
Bilas bersih dan toskan.
Masukkan kedalam sebuah mangkuk dan masukkan kesemua bahan2 lain.
Gaul hingga sebati dan biarkan sebentar supaya semua bahan2 mesra.
Boleh lah dihidangkan


2 comments:

Delima Zamrud said...

D5 suker kerabu mangga nie but kalau nk sagat dia tu ler yg fail nyer xpenah menjadi kena berlatih lg nie kan :)

REEN KHAN said...

Salam d5
Terima kasih sudi singgah di sini..reen guna alat utk sagat mangga ini.. mudah je d5

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...