Wednesday, January 23, 2013

CHURROS


CHURROS
Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 1/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
 Kecilkan api.
 Masukkan tepung.
 Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
 Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

9 comments:

faa.rosli said...

senangnya!!bahan2 pon senang! nampak sedap sangat..faa nak try laa..

Mamasya said...

Aslmkum Reen
Dah lama nak buat churros ni...asyik bertangguh.minta copy resepinya dulu ya.

REEN KHAN said...

selamat mecuba Faa.Rosli bahannya mudah tapi hasil berbaloi2 ..:)

REEN KHAN said...

wsalam Mamasya
selamat mencuba..sedap tau rugi x cuba ..:)

Laman Resepi said...

Ada juga yg nak copy paste resepi, apa kata kongsikan kat laman resepi..hehe...

faa.rosli said...

akak..faa dah try n memang berbaloi!sedapppp!

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak...Sedapnya churros ni..lama dah duk intai2 resipi..ada masa boleh cuba nanti...

intank said...

assalam..mtk izin amik resepi yer..tq

Bazlia Amoza said...

Ya allah mcm senang je..ade jugak nak buat kejap lagi ☺

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...