Sunday, July 29, 2012

Tart Nenas Landak



Bahan bahan

300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor 
                                                                                
Cara cara
1.Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. 
2.Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. 
3.Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4.Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). 
5.Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. 
6.Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada permukaan nya seperti sisik ikan
7Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter 
8.Bakar 180c selama 15-20 minit atau sehingga cantik masaknya




2 comments:

ermie said...

butter tu kene room temperature ke tak?

REEN KHAN SHARIFF said...

butter tu dlm suhu biasa saja ..:)

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...