Sunday, July 29, 2012

Lauk ku yang sempoi

Hari ini mood malas sahaja plan nak buat cookies pun masih di awang awangan lagi ..rina minta kek red velvet pun macam dengar tak dengar ..rasa nak lepak depan Tv je..cik abang reen pun tak ada dia ke outstation atas urusan kerja di terengganu tinggal berdua dengan anak dara ermm malas pun menjadi jadi rasanya..
Hari ini juga masak macam bidan terjun 30 minit settel..lebih2 itu pandai2 lah rina settelkan ..bab menghidang,memotong buah dan menbuat air ..rutin dia ..menu pertama masak lemak putih kobis panjang  bila masak lemak ini teringat pada anak bujang reen di kuala Lumpur dia pantang sangat dengan masak lemak color putih ini..kedua masak lemak ini mengingatkan reen pada arwah mak ..sebab arwah mak kalau masak lemak pasti ada sambal belacan dan ikan masin goreng..
 kebetulan kat rumah ada mangga yg sedang2 masak ..buat la sambal belacan bubuh mangga ..belacan nya pulak best friend kat bintulu ini beri ..saly...dia buat sendiri .. belacan bintulu nyaman ..tengok dalam peti ais penuh macam macam stok ikan dan ayam ada ..fikir fikir keluarkan 3 keping ikan merah goreng buat sambal 10 rasa .. 10 rasa itu rasa2 je la sebab puasa mana nak rasa hehehe

ini lah menu reen yang sempoi disamping kuih kasui ,buah jambu batu isi merah dengan apple..air kopi O serta air jus mangga ..alhamduliah .. syukur pada allah ..
kami 2 beranak berbuka pukul 6.46 petang waktu berbuka di bintulu sarawak..sambil makan call papa
risaunya hati call2 tak berjawab .. call pulak anak bujang reen pun tak berjawab.. berbuka tapi hati tak senang memikirkan orang orang yang kita sayang di semenanjung..
10 minit kemudian papa call katanya dah sampai rumah di pendamar indah tengah panaskan enjin kereta dia tak perasan hp berbunyi..suami reen macam kartun pagi tadi call dia otw meeting di kerteh terengganu ..petang call dia dah ada di pelabuhan klang ..
selepas solat rina call abangnya sambil menbebel pada abangnya kenapa tak jawab call.. dalam hati reen risau juga dan sayang juga pada ayongnya ..kalau dekat2 nak bercakar je ..
macam biasa mama kalau berborak dengan ayong sejam lebih ..ada saja cerita yang dikongsi bersama
Tengoklah esok kalau mood rajin nak buat cookies..

3 comments:

mama aleen said...

emmm sedapnya tengok mangga tu

aida said...

semuanya nampak sedap2..terliur..

Asmidar Saaidin said...

lauk sempoi tp bila mkn cm mewah gitu... sedeeeepppp

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...