Bahan-bahan
- 3 potong ikan patin
- segenggam cili api
- 1 biji kelapa -diparut & diperah santannya
- 2 inci kunyit hidup
- 1 batang bunga kantan di belah 2
- 1 keping asam gelugor
- garam
Cara-cara
- bersihkan ikan patin dan rendam dengan air asam jawa untuk buang hanyir lebih kurang 15 minit.
- tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
- masukkan pes cili yang ditumbuk tadi beserta santan ke dalam periuk.
- masak atas api sederhana sampai menggelegak.masukkan bunga kantan dan kacau selalu untuk elak santan pecah.
- Bersihkan ikan yg direndam dengan air asam jawa sekali lagi dengan air bersih dan masukkan dalam periuk. Tambah sedikit air jika perlu.
- kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ikan masak utk elak santan pecah. jangan kacau kuah kerana isi ikan patin lembut.
- Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.
No comments:
Post a Comment