Monday, January 9, 2012

Lepat pisang berinti kelapa

lepat pisang berinti kelapa BAHAN-BAHAN : 6 biji pisang masak (buang kulit) 1 cawan gula 2 cawan tepung gandum (ayak) ½ biji kelapa parut ½ sudu teh garam Daun pisang secukupnya (layur diatas api) CARA-CARA : Panaskan pengukus. Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengah-tengahnya secara memanjang Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengah-tengahnya sebagai inti Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12×11 cm Buat sehingga habis Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak Sedia untuk dihidangkan

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...