Monday, January 16, 2012

KUIH LAPIS PISANG

KUIH LAPIS PISANG

BAHAN A

2 CAWAN SANTAN

2 SUDU MAKAN TEPUNG BERAS

2 SUDU MAKAN TEPUNG KASTARD

1 SUDU TEH GARAM

1 CAWAN TEPUNG GANDUM

1/2 CAWA GULA

BAHAN B

1 CAWAN PISANG EMAS / BERANGAN DILECEK

1/4 CAWAN AIR

BAHAN C

1/4 CAWAN AIR

SEDIKIT PEWARNA MERAH

CARANYA

1.GAUL BAHAN A SEHINGGA SEBATI DAN TAPISKAN

BAHAGIKAN PADA 2 BAHAGIAN

2.CAMPURKAN BAHAN B PADA BAHAGIAN PERTAMA DAN KACAU RATA

3.SATU BAHAGIAN LAGI CAMPURKAN BAHAN C DAN KACAU RATA

4.TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN B DAN KUKUSKAN SELAMA 10 MINIT

5.LAPISKAN PULA SATU SENDUK BAHAN C DAN KUKUS SELAMA 8 MINIT

6.ULANG PROSES SEHINGGA HABIS SEHINGGA ADUNAN HABIS.

7.KUKUS AKHIR 15 MINIT .ANGKAT DAN SEJUKKAN

8.POTONG DENGAN PISAU PLASTIK

*TIPS MENGUKUS SEPERTI KITA MENBUAT KUIH LAPIS JUGA .

PENUTUP PENGUKUS PERLU DI BALUT DENGAN KAIN

API SEDERHANA

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...