Wednesday, December 7, 2011

PANCAKE


Bahan-bahan

•1 biji telur 
• 1/4 cawan gula
 • 3/4 susu segar atau susu cair - prefer susu segar,pancake jd lg lembut 
• 1 cawan tepung gandum
 • 1 tsp baking powder
 • 1/4 tsp garam
• 25 gram butter - anggaran dlm 1 sudu besar - kemudian dicairkan 
  Cara-cara 
 . Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan susu. 
 2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder, dan juga garam. Kacau hingga sebati bersama butter yang telah dicairkan terlebih dahulu.
 3. Panaskan non-stick pan dgn kepanasan sederhana. Ceduk adunan tadi dlm dua sudu besar ke dalam pan yang telah digriskan dgn butter atau minyak.
 4. Apabila kelihatan buih-buih kecil timbul dipermukaan, bolehla balikkan pancake tersebut.
 5. Kemudian angkat dan hidangkan dengan jem kegemaran anda.

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...