Sunday, December 4, 2011

Dalca Kambing

Bahan-bahan: 500-600gm daging kambing yg ada tulang 2 batang carrot 3 biji ubi kentang 2 biji tomato 100gm kacang panjang 2 cawan kacang dal 5-6 sudu besar rempah kari daging 4 cawan santan atau susu cair air asam secukupnya garam minyak utk menumis Bahan tumis: 5 cm kulit kayu manis 3 kuntum bunga cengkih 3 buah pelaga 1 bunga lawang Bahan untuk diblend: 2 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 3 cm halia 1-2 sd besar cili giling Cara-caranya 1. Bersihkan daging kambing dan masukkan kedalam periuk dan diisi air cukup menutupi daging. 2. Rebus daging kambing dan kacang dal sehingga keduanya masak dan empuk di dalam berlainan periuk. 3. Sayur-sayuran di potong mengikut selera masing-masing. 4. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan bahan blend.Tumis hingga naik bau. 5. Masukkan rempah kari daging, gaul rata. Masukkan air asam jawa dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan daging kambing dan kacang dal yg telah di rebus dan air rebusan daging . 6.Masukkan dulu ubi kentang dan carrot dan masak sehingga empuk. 7. Masukkan kacang panjang dan kacau hingga sebati. 8. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya. Akhir sekali masukkan tomato. Padamkan api dan sedia untuk dihidang. Nota: Sewaktu merebus daging kambing dan kacang dal, jika air telah berkurangan ,boleh tambah air dan masak sehingga daging empuk. Boleh masukkan terung juga.

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...