Sunday, October 9, 2011

Kek Cawan Pisang

kek cawan pisang

  Bahan bahan
1 cawan minyak jagung atau minyak biasa pun boleh
1 cawan gula 5 biji telor ( cik an guna 4 biji telor sahaja sebab telur besar)
 1 1/2 cawan tepung gandum
 1 sudu besar baking powder (cik an guna 1 sudu teh saja)
1 sudu besar soda (cik an guna 1 sudu teh saja )
 1 1/2 cawan pisang emas yang telah dilenyek (10 biji pisang emas)
 sedikit esen pisang (cik an tukar ke esen vanilla)

  Cara cara
-Blender minyak, telur, esen vanilla dan gula sehingga sebati.
 -Di dalam mangkuk yang lain ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda.
 -Masukkan pisang yang di lenyek tadi .gaul mesra
 -kemudian masukkan bahan yang di blender tadi .gaul sebati
 -Masuk kan dalam bekas pilihan puan puan
 -Bakar suhu 190 c - 20 minit

3 comments:

rahel said...

mat pagi Reen,
sedapnya tengok kek pisang tu..Rahel pun suka sangat ngan kek pisang..sedap.

REEN KHAN said...

selamat pagi rahel.. memang sedap makn panas2.. cuba la ye

Dg.Azizah's Bakery & Dg.Azizah's Local Seafood said...

sedap ni reen...seronok buatkan kalau ada tukang makan....apatah lagi klu perkakas membuatnya ada depan mata..
sekrg ni lebih baik buat dari air tangan sendiri dari membelikan...

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...