3bj telur gred B (dr peti sejuk)
275gm tpg gandum
220gm gula halus
150ml susu segar / UHT ...(sy guna 200ml susu cair)
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil esen vanilla (utk hilangkan bau hanyir telur)
inti jem , coklat atau apa2 aje ikut kesukaan msg2
cara:
pukul telur, gula dgn ovelet hingga betul2 kembang n putih...
masuk tepung berselang seli dgn susu...
jgn lupa ayak baking powder dgn tepung dlu...
bubuh adunan dlm papercup...alas papercup dgn acuan lompang atau apa2 sj yg boleh utk elakkan dr papercup kembang...
kukus selama 15/20 minit...
**pastikan gula, telor, ovalet dipukul sampai betul2 kembang n jd putih...pastu kukus api sedang2 je...tudung peruik kukus kena balut ngan kain ye supaya air wap tidak menitis atas apam.
3 comments:
Reen,geeeebunya apam dot2 ni..geram je tengok..nyam..nyam..
reen...cantik apam dot2 tuh..kemas jer tak de lubang2 pun...licinnnn...
t/kasih share resepi ya...dulu penah buat tp ikut resepi masuk semua bhn dan putar...tak gebu,nanti mama nk cuba resepi Renn ni,gula & telur dipukul hingga kembang..
Post a Comment