Bahan-bahan (doh)
300 g tepung gandum 2 sudu minyak masak 2 sudu mentega Sedikit garam 1 cawan air sejuk
Cara-cara
- Untuk inti – panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daging cincang. Biarkan sehingga hampir masak.
- Masukkan serbuk kari, cili kisar, pati daging dan daun kari. Kacau sehingga sekata.
- Masukkan air dan keledek.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak keledek sehingga empuk.
- Untuk doh..(KARIPAP BIASA) gaul tepung dalam mangkuk bersama-sama minyak masak dan mentega yang telah dipanaskan dengan sudu.
- Kemudian masukkan sedikit garam dan air sejuk. Uli sehingga menjadi doh.
- Ambik sedikit doh dan canai/leperkan di atas permukaan yang bertepung.
- Ambil doh yang siap dicanai dan masukkan inti.
- Kelim di bahagian tepi.
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng karipap sehingga keperangan.
- Siap untuk dihidangkan.
5.Balutkn doh kuning tadi
6.Jadikan doh
7.terbalikkan doh bulat tadi & canaikn.
Canai hingga leper
Gunakn pisau tuk potong bahagian tengah doh.. Doh jadi 2 bahagian yg sama besar
Gulungkan doh
Ambil1 doh yg telah digulung tadi dan canai memanjang
8.Bila sudah canai nipis,
9.selepas gulung
10.Dah siap buat 2 gulung
11.Potong 3 doh yang telah digulung tadi
12.Amik 1 doh yg telah dipotong tadi & canai leper.
13.Setelah itu masukkan intinya
14.Pastu lipatkan & temukn hujung dia. Kemudian kelimkan
Ni la rupanya bila telah siap.. Masa nak masukkan karipap dalam kuali, pastikan minyak tidak terlalu panas. Jika tidak kulit karipap menjadi menggerutu.Kena goreng dengan api yang sedang2.
1 comment:
Salam Reen,tengah buat ape?? mengancam lagi karipap pusing ni..
Post a Comment