Thursday, May 5, 2011

Yong Tau Foo

Simple ..mudah dan menu sihat..YONG TAU FOO..stail saya main steam saja ..bahan bahan nya beli sahaja di supermarket brand mushroom..cuma kuah nya saya buat sendiri..
BAHAN BAHAN UNTUK KUAH
1/2 MANGKUK SOS TOMATO
1/2 MANGKUK CILI BOH
2 SUDU BESAR PETIS 
1 CAWAN AIR(EJAS IKUT SUKA PUAN CAIR ATAU PEKAT)
GARAM/GULA/KIUB AYAM(EJAS CITARASA PUAN)
1 SUDU BESAR KICAP KIPAS UDANG MERAH
1/2 SUDU BESAR KICAP PEKAT
BIJAN
KACANG TUMBUK
CARA CARA
MASUK KAN SEMUA BAHAN DI ATAS KECUALI BIJAN DAN KACANG TUMBUK .KACAU MESRA KEMUDIAN TAPIS..DIDIHKAN SEBENTAR.RASA MANIS ,GARAM NYA ..SEJUKKANA DAN BOLEH DI HIDANGKAN TABUR BIJAN DAN KACANG TUMBUK.

5 comments:

Ibu Qisha said...

bestnya...saya tanya member semua tak nak bagi resipi sos..terima kasih kak...akhirnya tau juga rahsia sos tu :)

REEN KHAN SHARIFF said...

sama sama tiya.. tapi ejas rasa nya kalau suka manis lebihkan gula..kalau nak pedas lebih kan cili boh..tapi kalau selera anak2 biar la manis sikit.

eny said...

alahai...terliurnye..bile ntah dapat rasa sendiri buat..

REEN KHAN SHARIFF said...

eny; senang aje buat kuah nya..try la..:) bleh simpan kalau x habis..dlm peti ais..

Lady Dynaz said...

thanx..da lame nk cari respei kuah die..mmg feveret neh,leh la wat slalu pasneh..=)

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...