- 500 gm ayam di potong sederhana besar
- 1000ml santan
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3cm halia
- 2 biji air limau kasturi
- 1 peket rempah kurma adabi di campur sedikit air supaya menjadi pes
- 2 biji kentang besar
- 2 biji cili hijau
- 1 biji bawang besar dibelah empat
- 1 biji tomato dibelah dua
- Garam dan 1 kuib ayam
Cara cara nya:
- Bawang besar , bawang.putih dan halia ditumbuk. Tumiskan atas dapur sehingga berwarna kekuningan.
- Masukkan pes kurma dan goreng sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam diikuti santan.
- Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.
- Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, cili hijau, garam & kiub ayam
- Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato. Biarkan seketika di atas dapur. Bila kentang sudah empuk.masukkan air perahan limau kasturi.tutup air ..Siap!!
No comments:
Post a Comment