Tuesday, April 26, 2011

Betik Muda Goreng Sambal Belacan..

Betik muda dulu dulu aruah mak saya masak bening masakan orang jawa taruh serai..dulu masakan yang paling saya anti sebab ada bau serai..hehehe masak bening saja ..hilang mood nak makan..mengader kan.
Resepi ini  dari adik ipar saya PUAN SARIMAH. ema,lauk memang sedap..terasa pedas dan kerangupan betik muda tu.. yummy terima kasih ema..kak teh  gatal gatal tambah udang hidup .
PUAN SARIMAH


Masakan ini senang sahaja..cuma buat SAMBAL BELACAN seperti biasa.hiris betik muda .panas kan minyak ..masukan udang  hidup kalau nak la dan hirisan bawang besar kemudian masukkan hirisan betik.kacau masukan sambal belacan,garam dan sedikit kiub ayam.kacau dan hidang kan.. nak lagi sedap taruh kan kacang tumbuk..







No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...