Monday, June 25, 2012

SUP TELOR SUHUN TAHU KERING

Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal di Bintulu iaitu Farley...alif yang menbeli suhun dan tahu kering.mama janji nak masak esok nya tapi mama dah tukar plan masak hari isnin sahaja.esok 26/6/2012 hari selasa  anak mama akan berangkat balik ke kuala Lumpur untuk menyambung tahun  2 di KPTM ..tinggal la mama adek dan papa bertiga di sarawak.. dalam seminggu dua ini mama pasti tidak keruan ..serba tak kena .. tapi mama kena kuatkan semangat ..anak mama pergi belajar kan.mama sentiasa rindu kan anak mama dan merindu saat2 cuti anak mama sebulan bersama mama.

Macam biasa pesan mama pada anak mama jaga diri, jaga solat,dan doa mama sentiasa mengiring setiap nafas anak mama...

Jom la kita lihat apa bahan2 nya .. menu yang sihat dan bagus untuk orang berdiet..

RESEPI SUP TELOR  SUHUN TAHU KERING
BAHAN BAHAN
4 biji bawang merah hiris halus
2 ulas bawag putih hiris halus
sedikit udang kertas dibuang kulit 
3 biji telur
1 biji kentang dipotong 6
1 batang kecil carot merah dipotong nipis
1 peket kecil suhun (direndam)
1 peket kecil tahu kering (direndam)
setengah batang timun di potong panjang
sedikit daun bawang dan daun sup di hiris halus

CARA-CARA
1.Panaskan minyak, tumis bawang merah + bawang putih blend dan udang kertas
2.setelah harum dan kekuningan masukkan air dan biarkan hingga mendidih
3.masukkan kentang,timun dan carrot merah biar sampai empuk..
4.masukkan garam sikit
5.masukkan telor (tips untuk mendapatkan telor yang cantik .didihkan air dalam periuk masuk kan 1-2 sudu kecil cuka
   pecahkan telor ..perlahankan api .. masak telor dan angkat )
6.akhir sekali masuk suhun dan tahu kering tutup api.taburkan daun sup dan daun bawang yang telah di hiris halus .
7.kuah biar lebih sikit sebab suhun dan tau kering itu menyerap kuah.

2 comments:

Engineers Love Cooking said...

Salam,
mudah dan berkhasiat. Boleh ditambah cendawan kering untuk menydapkan.

REEN KHAN said...

wsalam..
saya kurang suka cendawan kering untuk dimasukkan ke dlm masakan ini kerana cendawan kering tu akan mengeluarkan bau dan menganggu aroma sup ini..

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...