Sunday, June 17, 2012

MEE UDANG


Bahan-bahan ( 4 org )
  • 1kg mee kuning  di celur sebentar 
  • 300 gm udang besar
  • 4 sudu besar cili kering yang di kisar
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sudu besar udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sudu besar petis
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • keledek  telah direbus dan di lenyek (optional- untyk pekatkan kuah)
  • gula, garamdan kiub ayam
  • Taugeh dan sawi dicelur sebentar 
  • Daun bawang dan bawang goreng
  • limau nipis 
  • cili padi di hiris halus
      yang bertanda * di kisar halus atau ditumbuk lumat.

Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak kemudian tapis keluarkan udang dan asingkan Air rebusan jangan dibuang.
  2. Tumis cili kering yang dikisar tadi hingga garing bersama bahan bertanda * hingga betul garing dan naik bau.
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam,kiub ayam dan gula, bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama supaya lagi mesra dan sebati rasanya 
  5. Letak keledek yang telah dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sebab ada letak sos tomato dan sos cili.terpulang pada citarasa masing2 bagi saya lagi sedap letak keledek yang telah di lecek supaya ada kemanisan dan lemaknya kuah ni
  6. Celur mee, taugeh dan sawi.
  7.  Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang dan bawang goreng.liamu nipis di potong 2 

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...