Monday, May 28, 2012

PAU MAWAR KU


BAHAN BAHAN
3 CAWAN TEPUNG PAU
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1/2  SUDU TEH GARAM
1 SUDU MAKAN GULA PASIR 
1 SUDU MAKAN YIS MAURIPAN
2 SUDU MAKAN MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR SUAM

CARA MENBUAT 
1. GAUL SEMUA BAHAN KECUALI AIR SUAM
2. MASUKKAN AIR SUAM SIKIT DEMI SIKIT
3. ULI SEHINGGA LICIN
4.TUTUP DENGAN KAIN DAN BIARKAN SEHINGGA NAIK 2  KALI GANDA 
5.TUMBUK ADUNAN BAHAGIKAN KEPADA KETULAN KECIL
6.LEPERKAN MENJADI BULATAN  DAN POTONG SEKELILING SEBANYAK 6 KALI
7. LETAK INTI KACANG MERAH DI TENGAH BULATAN
8.BENTUKKAN MENJADI KELOPAK BUNGA 
9.LAPIKAN ADUANAN ATAS KERTAS 
10. BIARKAN SEBENTAR 
11. PANASKAN KUKUSAN .KUKUS 10 -15 MINIT 

1 comment:

Unknown said...

Entah boleh buat ke tidak akak ni, tgn agak kaku mendeko.

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...