Monday, May 28, 2012

Lepat Pisang



BAHAN - BAHANNYA

700 gm pisang emas di lecek 
70 gm gula melaka, dihancurkan
1 cawan kelapa parut putih 
3/4 camca teh baking powder ( optional)
1 cawan  tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut,
potong ikut saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA 
  1. Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
  2. Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap 
  3. Kukus atas air mendidih selama 20 minit. 

No comments:

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...