Thursday, March 1, 2012

KEK COKLAT KUKUS



KEK COKLAT KUKUS
BAHAN A
1  CAWAN SUSU CAIR
1  CAWAN AIR
1 CAWAN MENTEGA CAIR
2 CAWAN GULA PERANG

BAHAN B
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN SERBUK KOKO
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU SODA BIKARBONAT

 BAHAN C
1 BIJI TELOR
1 SUDU TEH ESEN VANILLA


UNTUK TOPPING
1CAWAN SUSU PEKAT
1 SUDU MAKAN SERBUK KOKO
2 SUDU MAKAN MENTEGA


CARA MENBUAT KEK
1.PANASKKAN KUKUSAN
2.KACAU BAHAN A DI DALAM MANGKUK KACAU RATA
3.AYAK BAHAN B MASUK KAN KEDALAM BAHAN A DENGAN PELAHAN LAHAN DAN KACAU SEBATI
4.BAHAN C PUKUL DENGAN GARPU MASUKAN KE DALAM ADUNAN TADI
5.KACAU SUPAYA TIDAK BERGENTEL
6.LAPIK LOYANG DENGAN KERTAS DAN MASUKKAN ADUNAN
7.KUKUS SELAMA SEJAM JIKA GUNAKAN LOYANG JIKA GUNA ACUAN KECIL KUKUS SELAMA 15 MINIT
8.KUKUS DENGAN API YANG SEDERHANA UNTUK MENGELAK KEK PECAH DI PERMUKAAAN NYA
9.HIASKAN DENGAN TOPPING DAN TABURAN COKLAT RICE


CARA MEMASAK TOPPING
1.MASUKKAN SUSU PEKAT DAN SERBUK KOKO KEDALAM PAN NON-STICK
2.KACAU RATA
3.PANASKAN DENGAN API YANG SEDERHANA
4.MASUK KAN MENTEGA DAN KACAU SEBATI
5.TUTUP API

4 comments:

Unknown said...

Assalammualaikum Reen, amboi tersenyum lebar akak tgk wajah Reen kat majalah tu tp akak tak beli lagi. Kek coklat mcm ni mmg sedap, lama tak buat. Takut tak habis sb org rmh ni 3 umat je.

Qasey Honey said...

sedapnya kak tgk kek kukus coklat tu...
minum pula dgn air oren...nyumm2
terliur tgk

Farhana said...

kak...yg topping ni just kacau2 cam2 je or kena panaskan atas api ke camne?tq kak...:)

SyiFa AiDa said...

Kak reen, yg bahan2 ni dpt berapa biji kek yang comel2 (bekas kecik)tu ye..?

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...