UNTUK 1 EKOR AYAM.
3 SUDU BESAR REMPAH SOTO JENAMA 'TOK MAK'
AYAM BELAH 4 BUANG KULIT.
SEDIKIT MINYAK UTUK MENUMIS.
1 CAWAN BWNG MERAH KISAR*
1 CAWAN BWNG PUTIH KISAR*
1 CAWAN HALIA KISAR*
2 CWN SANTAN PEKAT.
3 BIJI BUAH KERAS TUMBUK HALUS.
GARAM+PERASA@GULA .
LADA SULAH.
AIR.
CARA2.
TUMIS SEMUA BHN YG BERTANDA*
MASUK KAN REMPAH SOTO TUMIS SEKETIKA.
MASUK KAN AIR 1/2 PERIUK BG TENGELAM AYAM.
MASUKKAN AYAM.
MASUK BUAH KERAS.BIARKAN MENGELEGAK MSK DGN API SEDERHANA.
MASUKKAN GARAM N PERASA.
MASUK KAN SANTAN PEKAT.
MASAK HINGGA AYAM MASAK SEMPURNA.
AKHIR SEKALI MASUKKAN LADA SULAH.
- RASALAH MENGIKUT CITARASA ANDA. UNTUK MENDAPATKAN REMPAH SOTO TOK MAK INI SILA HUBUNGI
RESEPI SAMBAL KICAP SOTO.
CILI API SEDANG2 HIJAU SEPARUH MASAK.(1 CWN KECIL)
5 ULAS BWNG PUTIH KULIT HITAM.
KICAP KIPAS UDANG MASIN MANIS SAMA BNYK.
1/2 CWN BAWANG GORENG YG DI BUAT SENDIRI (KALAU NK SEDAP LAA )
KISAR SEMUA BHN2 SEHINGGA BIJI CILI BETUL2 HANCUR.
JIKA SUKA BOLEH TMBH AIR ASAM LIMAU SEDIKIT.
(TOK MAK X PERNAH LETAK ) KERANA YG ORIGENAL NYA MEMANG X LETAK AIR ASAM LIMAU ...
SIAPP....
.
BERGEDIL DAGING .
RESEPI NYA.
1 KG DAGING YG X BERURAT.
1 KG KENTANG .
SEDIKIT GARAM..SERBUK PERASA..LADA SULAH.
1 SUDU KECIL *REMPAH SOTO TOK MAK*
3 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM.
DAUN SUP DN DAUN BWNG DI HIRIS HALUS.
2 BIJI TELUR .
CARA2..
GORENG KENTANG HINGGA MASAK SEJUK KAN.
TUMBUK KENTANG HINGGA HANCUR.
KISAR DAGING DGN BLENDER KERING.
GAULKAN DAGING+SEDIKIT GARAM+SERBUK PERASA+
LADA SULAH+SERBUK SOTO TOK MAK..
MASUKKAN KENTANG GAUL SEBATI DGN DAGING.
MASUKKAN DAUN BWNG DN DAUN SUP GAUL SEMUA HINGGA MESRA...
MASUKKAN TEPUNG GAUL HINGGA SEBATI .
BULAT2 KAN UNTUK MENJADI KETULAN2 MENGIKUT SIZE YG DI INGINI.
PANASKAN MINYAK DGN KEADAAN API SEDERHANA.
CELUPKAN BERGEDIL KEDALAM TELUR DN GORENG HINGGA MASAK ...
DAHHH BOLEHH MAKANN ..HEHE ..SELAMAT MENCUBA .
SEMUA INI RESEPI ISTIMEWA DARI TOK MAK.