Wednesday, December 14, 2011

Nasi Briyani dan kari kambing

NASI BRIYANI Untuk nasi nya reen guna perencah NASI BRIYANI MAGGI .. tapi reen asjust lagi tumis dgn minyak sapi. taruh daun pandan , taruh kismis kacang peas dan gajus .. klu nak sedap guna beras basmathi tapi stok dah habis reen guna beras biasa saja .. ok saja .. lebih airnya sbb takut nasi x masak betul. masak dlm rice cooker .. rajin2 kacau sbb takut berkerak bawah nya KARI KAMBING 1/2 kg daging kambing (potong kiub) setengah biji bawang besar (hiris) 1 biji tomato saiz besar (belah 4) 3-4 biji cili hijau 2tbsp tomato puree 1tbsp sos tomato 1/4 cwn susu cair sedikit ghee sedikit rempah kari 3 tbsp rempah briyani maggi garam,gula,ajinomoto secukup rasa sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina 1 tbsp yogurt ( klu x letak pun x pe ) Cara-cara gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk) tumiskan rempah kari dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau masukkan daging..gaulkan. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2.. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...boleh tambah air) ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur.. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati.

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...