Saturday, October 8, 2011
Idli dan Chutney Kelapa
IDLI
60gm ulutham paruppu
1/2 sudu teh halba
Semua bahan2 di -atas ini hendak lah di-rendam selama 6 jam ,tuskan dan kisar dengan
75gm nasi
350-400ml air
200gm tepung beras,campur air dan gaul sebati sebelum kisar.
1/8 sudu yis ( kalau tidak letak pun tak apa)
garam secukup rasa
Masuk air sedikit demi sedikit semasa kisar.Batter idli tak boleh terlalu cair atau terlalu pekat.Peram 6jam atau sampai kembang. Kukus dengan periuk idli atau kukus seperti apam nasi.Hidangkan dengan chutney kelapa.
CHUTNEY KELAPA MERAH
100gm Kelapa,parut
(A)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2-3 tangkai lada merah,buang biji nya,tambah kalau suka pedas
1 sudu besar pothu kadalai atau boleh di ganti dengan kacang tanah digoreng dan ditumbuk halus
2cm halia
1 biji tomato
1-2 tangkai daun kari
2-3 sudu besar minyak
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Panaskan minyak tumis bahan (A) sampai bawang layu dan wangi bau nya. Masukkan Kelapa dan gaul rata. Goreng sebentar,sejukkan .
Kisar dengan air dan garam sampai lumat,ketepikan. Panaskan minyak dan tumis
2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
sampai wangi tuangkan bahan kisar dan kacau rata. Boleh di-hidangkan dengan tosai atau idli.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pulut Mangga Thailand
Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan 3 biji mangga 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...
-
Simple saja menu ini.. permintaan dari anak mama..alif..hari sabtu hari rutin kami sekeluarga menbeli belah di supermarket yang terkenal d...
-
Asalamualaikum semua ... Lama sungguh reen tidak menjengah dapur reen ini.. masih kemas cuma sunyi saja ..maaf sangat sangat reen terlalu...
No comments:
Post a Comment