Thursday, August 25, 2011

Tart Nenas Amoi

TarT Nenas Amoi Cik AN



 Bahan bahan 
300 gm tepung gandum
 4 sudu besar tepung jagung
3 sudu gula ising 
200 gm butter
2 kuning telor sahaja

Cara cara
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. 
Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. 
Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam. 
Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method).
 Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. cik an bakar 180c 15-20 minit 


BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
  • 4 biji nenas muda
  • 2 ½ senduk gula pasir
  • sedikit esen vanilla
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Daun pandan

CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
  1. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  2. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  3. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  4. Kacau tanpa henti hingga likat.
  5. Angkat dan sejukkan.

No comments:

Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...