Friday, July 29, 2011

Pengat Ubi Kayu

Bahan-Bahan:
400 gm ubi kayu yang direbus empuk
1 cawan santan pekat
¾ air gula melaka
1 helai daun pandan
Gula pasir

Cara:
Rebuskan ubi kayu di dalam periuk dengan  air.taruh sedikit garam
Biarkan mendidih hingga empuk.toskan ubi kayu telah empuk.
Masukkan santan, gula melaka, daun pandan,ubi kayu yang telah di rebuskan tadi  dan gula.kedalam periuk
Kacau perlahan-lahan sehingga sedikit mendidih.

6 comments:

ainie syeema said...

wow ! sedap nieh !

Gee® said...

waah sedapnya...ada tanam ubi kayu ke reen? k.gee suka pengat...yummy!!

Norehan Shariff said...

ainie syeema
sedap pekat bersari rasa gula merahnya lemak manis hehehe sedap sekali2 layan klu hari hari mau kena kencing manis hehheh

Norehan Shariff said...

Gee
kak gee aah reen buat pengat taruh ubi kayu.. dah boring asyik goreng saja..

Tupperware Lover said...

wahhh.. saya mmg peminat segala jenis pengat!! mmg ngancam...

Rahel said...

salah satu pengat kesukaanku....mmmmm...

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...