400 gm ubi kayu yang direbus empuk
1 cawan santan pekat
¾ air gula melaka
1 helai daun pandan
Gula pasir
Cara:
Rebuskan ubi kayu di dalam periuk dengan air.taruh sedikit garam
Biarkan mendidih hingga empuk.toskan ubi kayu telah empuk.
Masukkan santan, gula melaka, daun pandan,ubi kayu yang telah di rebuskan tadi dan gula.kedalam periuk
Kacau perlahan-lahan sehingga sedikit mendidih.
6 comments:
wow ! sedap nieh !
waah sedapnya...ada tanam ubi kayu ke reen? k.gee suka pengat...yummy!!
ainie syeema
sedap pekat bersari rasa gula merahnya lemak manis hehehe sedap sekali2 layan klu hari hari mau kena kencing manis hehheh
Gee
kak gee aah reen buat pengat taruh ubi kayu.. dah boring asyik goreng saja..
wahhh.. saya mmg peminat segala jenis pengat!! mmg ngancam...
salah satu pengat kesukaanku....mmmmm...
Post a Comment