- Kepala ikan Jenahak dibersihkan dan di belah dua
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia
- 3 camca besar rempah kari ikan (rempah kari "babas")
- BAHAN2 TUMIS:-
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
- 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
- 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
- 2 tangkai daun kari
- BAHAN2 LAIN:-
- Air asam jawa
- 3 biji tomato, dibelah dua
- Bendil
- Terung panjang atau terung bulat
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
- 1/2 kiub ikan bilis
Cara-cara
- Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
- Masukkan air asam jawa (kurang lebih 700ml, atau ikut suka),masukan bendil dan terung dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
- Bila mendidih, masukkan 1/2 kiub ikan bilis, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment