Thursday, March 31, 2011

Kuih Lapis

 Nak cerita pasal kuih lapis ini bukan main teruja nak buat..akhir nya berjaya alhamduliah..Terima kasih pada empunya resepi Puan Junaidah Yahaya di Kongsi Resepi.Double pujian dari suami saya En Azri. dia makan berulang ulang..seronok sangat melihat kebetulan kuih lapis ini kegemarannya.


Kuih Lapis Pandan

Bahan bahan:
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan gula
6 cawan santan
caranya
1..campurkan semua bahan
2..kacau rata dan tapis dan bahagikan 2 warna yg disukai
3..pastikan air kukusan dah mendidih.. masukkan loyang yg dah disapu minyak kedlm kukusan
4..masukkan lapisan pertama kukus lbh kurang 5min
5..masukakn lapisan kedua kukus lg 5min
6..kemudian masukkan lapisan 3 & 4 sehingga habis
7..setelah habis adunan..masak @ kukus selama 15 @ 20min
8..tutup api buka tutup kukusan...sejukkan kuih...dah sejuk baru potong2




9 comments:

Naz said...

Wah... Cantiknya kuih lapis dia.. Salam kenal & salam persahabatan dari Naz ye.. Naz follow reen khan ye..

Naz said...

Assallamualaikum Reen khan..
Naz kongsikan resepi ni di fb yer.. Ada org minta so Naz bg link blog ni..

Norehan Shariff said...

w'salam naz
terima kasih..silakan la .. kecil tapak tangan saya Tamu Bintulu saya tadahkan..saya sekadar berkongsi ilmu tidak seberapa ni..

HomeKreation said...

Aslmkm Reen. Salam kenal. Jumpa link kat Kongsi Resepi. Cantik nya hasil tgn Reen ni, teruja nak cuba gak.

Norehan Shariff said...

wsalam .. puan.salam kenal juga dari saya..terima kasih cuba la insyallah sedap dan mudah.

Along Maklong said...

salam reen..
maklong memang tak pernah buat kuih lapis ni.. nampak reen punya ni cantik banget.. suka2..

Norasikin said...

cantiknya warna hijau, saya biasa buat merah je.

Miesah said...

salam reen..cantiknya..mmg teringin nk buat tpi tak berani..takut2 tk jadi..but the..satu hari nnti nk cuba juga..thanks for giving me inspiration.

aleya said...

Assalamualaikum .... Puan reen..... Mohon share....n follow puan ye

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...