Tuesday, May 28, 2013

Homemade spicy chicken lasagna

Homemade spicy chicken lasagna 


~ Untuk topping à mozzarella cheese dan parmesan cheese
~ instant lasagna à celur sikit sampai lembut gunakan minyak dan sedikit garam

Inti daging

  • 1 labu bawang besar (tumbuk halus)
  • 6-7 ulas bawang putih (tumbuk halus)
  • tomato puree 350g
  • 1 tin cendawan butang (cincang)
  • 400g daging kisar
  • black pepper & oregano
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit garam

Cara membuat inti daging

  • tumis bawang besar dan juga bawang putih sehingga naik bau
  • masukkan daging cincang, tomato puree, garam secukup rasa, serbuk oregano dan black pepper, masukkan cendawan dan sos cili
  • gaulkan ke semua bahan tersebut
  • dah siap!

Sos putih

  • 3-4 sudu besar tepung gandum
  • buttercup (setengah)
    keju cheddar (setengah)
  • fresh milk (600ml)
  • garam secukup garam

Cara-cara membuat sos putih

  • guna api yang sangat kecil!
  • cairkan butter
  • masukkan fresh milk
  • masukkan tepung gandum, satu per satu gaul tanpa henti lebih senang gaul guna whisk atas api
  • gaukl sehingga tidak berketul-ketul
  • masukkan keju cheddar dan masuk garam jika perlu

The last thing

  • sediakan loyang 8 inci, sapu mentega sebelum letak
  • lapisan paling bawah letak inti daging, lepastu lasagna, letak balik inti daging dan sos putih
ulang 3 kali: kepingan lasagna > inti daging > sos putih

tips: bawah sekali letak inti daging supaya dia tak melekat. jangan letak kepingan lasagna dlu. nanti nak potong susah, melekat-lekat
  • selepas selesai, atas sekali taburkan mozarella dan juga parmesan
masukkan dalam oven:
  • panaskan oven, suhu 180 celcius
  • bakar around 30-40 min
  • guna api atas bawah


Pulut Mangga Thailand

Pulut Mangga Thailand Bahan-bahan  3 biji mangga  2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak (optional) Pulut Kukus ...