Thursday, April 25, 2013

Roti Jala berinti Chicken Floss


ROTI JALA ZAM ZAM ALAKAZAM
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
1 1/2 air
garam secukup rasa
2 warna yang berbeza
1 biji telor
Cara
Blend kesemuanya.
tapiskan adunan supaya tidak berketul2
 bahagikan 2 bahagian
.warnakan 1 bahagian warna yang berbeza dan 1 bahagian lagi warna yang lain
 masuk kan kedalam botol muncung 3
 1 botol picit secara melintang di atas non-stick pan
  1 botol  lagi warna yang berbeza picit secara menegak
selamat mencuba

Acuan kuih jala ini reen jual secara online jika berminat boleh lah hubungi reen 
sms/whatsapp reen 014 646 1210
Roti jala ini setelah dimasak dimasukkan inti chicken floss..sangat sedap cuba la ye kawan kawan.. pasti tidak mengecewakan .sedia untuk dihidang untuk juadah minum petang sekeluarga 

Sunday, April 14, 2013

Kuih Bakar Pandan

salam buat semua yang mengunjung dan tidak jemu2 mengunjungi blog reen yang tidak seberapa ini.
hari ini hari ahad hari yang begitu padat dengan jadual rutin harian.rutin memasak yang awal kerana azrina
akan ke tuisyen pukul 1.00pm sehingga pukul 5.00pm.

Jadi rutin memasak untuk hari ahad kena awal dari hari hari biasa.setelah memasak juadah tengah hari yang  bertemakan selera kampung ..jom2 kita tengok apa lah juadahnya ..ala lauk2 biasa yang emak kita dulu masak.. pucuk paku masak lemak bubuh tempe..nak cerita pasal tempe ini azrina suka sangat makan tempe 
ikan kembong masak sambal tapi yang penting sambal itu tidak pedas..kalau pedas riuh sekampung..
Bagi reen ..sambal kalau tak pedas bukan la namanya sambal..tapi anak dan suami tidak suka makan pedas..

kalau makan pedas sikit  riuh sekampung macam ayam nak bertelor hehehehe..reen buat sambal belacan..yang pastinya guna belacan bintulu sarawak...sebabnya stok belacan dari melaka kehabisan stok di rumah ini.ikan masin goreng ..berulam dengan timun..ikan kembong goreng bersama salad rambu ramba..licin dikejakan 3 beranak .lepas saja makan berkejar pulak menghantar azrina ke tuisyen.ini la rutin hari ahad .

opss panjangnya reen dok berstory..hehehe ini baru nak cerita pulak kuih bakar pandan ini..kuih kegemaran arwah mak reen..paling arwah mak suka boleh dikatakan selepas kali arwah pergi mengaji pastinya arwah akan beli kuih bakar ini dengan kakak miza yang tinggal di belakang rumah mak ngah di pandamaran jaya, pelabuhan klang.kak miza itu memang terkenal dengan kuih bakar,kuih lapis dengan kuih serimuka yang sangat sedap cukup lemak serta manis..

Bila buat kuih bakar pandan ni reen teringat arwah mak reen.dan sentiasa mengingati mak 
 alfatihah buat mak..

Terima kasih juga pada kawan muka buku reen puan Nor Azua Amlan yang sudi menolong reen menbeli acuan kuih bakar pecah 8 ini..amboi2 kemain lagi acuan ini naik belon dia lagi 


Bahan-bahan 
1 cawan gula
1 cawan jus pandan 
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan pekat
2 sudu kecil butter
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Bijan jika suka

Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan-bahan dan blend sampai sebati.kemudian tapis
2. Masukkan 2 sudu kecil minyak dalam loyang acuan kuih bakar pecah 8.
3. Panaskan loyang acuan kuih bakar  dalam oven.
4. Bila minyak sudah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan

5. Bakar 180'C sampai brown atau garing  lebih kurang 50 minit.

Tuesday, April 9, 2013

Chocolate Hershey's Pavlova




Bahan bahannya
4 biji putih telur
1 sudu besar lemon jus
120 gm gula halus
2 sudu besar serbuk coklat Hershey's
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil emulco coffee

cara caranya
-pukul putih telur bersama gula bersama serbuk coklat hershey's sehingga kembang dan ringan
-setelah kembang
-tapiskan serbuk coklat hershey's bersama tepung jagung.
-gaul sebati guna spatula masukkan emulco coffee
-panaskan oven suhu 150'c selama 10 minit sebelum proses membakar
-turunkan suhu kepada 100-120'C ketika hendak membakar..
-10 minit api bawah dulu .kemudian api atas bwh..
-bakar dlm loyang yang dialas baking paper.selama 1 jam atau sehingga garing..
-suhu 100-120'c..api atas bawah.bergantung pada oven masing masing
-biar sampai sejuk di dalam oven..
-siap hiaskan dengan fresh cream dan buah buah segar mengikut kegemaran masing masing
-selamat mencuba

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...