Wednesday, January 23, 2013

CHURROS


CHURROS
Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 1/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
 Kecilkan api.
 Masukkan tepung.
 Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
 Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

Tuesday, January 15, 2013

APAM MEKAR AIS KRIM SODA


APAM MEKAR AIS KRIM SODA

Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis
1 sudu teh ovalete
1 cawan  ais krim soda F&N 
300gm Tepung gandum
beberapa titik esen pisang/esen vanilla -untuk kurangkan hanyir telur
pewarna2 yang disukai

Cara :
  1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete.
  2.  Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
  3. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
  4. Campurkan tepung gandum ke dalam  adunan telur dan pukul sehingga sebati.
  5. Titiskan esen pisang/esen vanilla ke dalam adunan dan sebatikan.
  6. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
  7. Sudukan adunan ke dalam paper cup sehingga hampir penuh cup. 
  8. Kukus dengan api besar selama 10 -15 minit jika papercup size M jika size S 7 minit saja 

TIPS PENTING :
  1. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih tepung, apam akan jadi keras. Kalau terlebih ais krim soda, apam akan jadi lembik.
  2. Sukatan gula boleh dikurangkan sehingga 1 cawan lebih sikit2. 
  3. Kadang2 kalau terlebih gula pun boleh menyebabkan apam jadi cair.
  4. Ais krim soda mestilah diguna yang berjenama F&N. Kalau jenama lain, apam jadi kurang menjadi. Air ais krim soda ni pula tidak boleh guna yang dah lama. Maksudnya kalau nak buat apam ni mesti guna air yang baru dibuka. Kalau dah kurang gasnya, apam tak akan naik juga. Memang bantat la. Sebab resepi ni tak guna baking powder. Kembang apam bergantung kepada gas ais krim soda tu.
  5. Waktu mengukus pula tidak boleh lebih, tidak boleh kurang. Kalau terlebih, nanti apam meresap air pula. Kalau terkurang, apam tak masak betul.
  6. Kalau nak tahu apam itu menjadi ke tidak, boleh tengok bahagian tapaknya itu rata dan cantik (tidak berkerut) dan bahagian atasnya kembang mekar dan merekah. Apam pun jadi ringan dan gebu aje.
  7. Jangan takut nak mencuba. 

Thursday, January 10, 2013

Pancake

Assalamualaikum pada semua ..lamanya rasanya tidak mengemas dapur awangan reen ini.tahun pun dah baru masuk tahun 2013..tidak lewat rasanya nak mengucapkan selamat tahun baru pada semua .
Terasa rindu nak mengemas dan memasak di dapur ini..tapi n3 untuk tahun baru ini..hasil air tangan anak bujang reen semasa dia bercuti sem 2 pada penghujung tahun lepas.
Bahan-bahan 
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil  baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak
Cara-cara
  1. Satukan tepung gandum dan baking powder
  2. Asingkan kuning dan putih telur.
  3. Pukul putih telur sehingga kembang dan putih. 
  4. Dalam bekas lain, campur kuning telur,gula dan susu.
  5. Kacau sebati
  6. Masukkan minyak dan susu tadi dalam no1. 
  7. Kacau hingga sebati. Kemudian masunkkan putih telur dan kacau secara kaup balik.
  8. Sedia untuk dimasak atas pan api sederhana besar.


kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...