Wednesday, September 19, 2012

RED VELVET CAKE

Si baldu merah ini..permintaan azrina ..lama sudah dia minta di buat..mamanya buat dengar tidak dengar sahaja .. tapi hari ini lahir la si baldu merah reen yang sulung alhamduliah resepinya kena dengan selera reen dan azrina.
Jom kita tengok resepinya .. tengok bahannya mudah sahaja ..kalau sekilas pandang macam remeh sebab banyak stepnya .. tapi senang saja dan kejadian nya pun cantik..


BAHAN BAHANNYA

2  1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU BESAR SERBUK KOKO
1/2 CAWAN MENTEGA ( REEN GUNA BUTTERCUP)
1  1/2 CAWAN GULA KASTOR
2 BIJI TELOR  GRED A
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1 CAWAN SUSU SEGAR DICAMPUR DENGAN 1 SUDU BESAR LEMON BIARKAN 5 MINIT
(SUSU SEGAR ITU REEN GUNA FULL KRIM DUTCH LADY)
2 SUDU PEWARNA MERAH ( TAPI REEN GUNA 1 SUDU BESAR SAJA)
1 SUDU KECIL CUKA 
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT

CARANYA
1.AYAK TEPUNG GANDUM DENGAN GARAM HALUS,SERBUK KOKO KETEPIKAN 
2.PUKUL MENTEGA HINGGA LEMBUT (1 -2 MINIT)
3.TAMBAH GULA,PUKUL SEHINGGA RINGGAN (2-3 MINIT)
4.MASUKKAN TELOR SEBIJI DEMI SEBIJI ,TAMBAH ESEN VANILLA PUKUL SEBATI
5.MASUKKAN SUSU YANG DI CAMPUR DENGAN PERAHAN LEMON TADI PUTAR DENGAN KELAJUAN SEDERHANA
6.MASUKKAN TEPUNG YANG TELAH DI AYAK TADI DENGAN GARAM DAN SERBUK KOKO TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT
7.MASUKKAN PEWARNA MERAH 
8.DALAM MANGKUK YANG LAIN CUKA DAN SODA BIKARBONAT DICAMPURKAN (BIARKAN DIA BERBUIH)
9.TUANGKAN KE DALAM ADUNAN KEK TADI .GAUL DENGAN SENDUK PERLAHAN LAHAN
10.BAKAR 170 C 25-30 MINIT API ATAS BAWAH

TOPPING
creamcheese frosting 

1. Cream cheese Philadelphia (250gm)
2. Mentega (35gm )
3. Gula aising (130gm )
4. Esen vanilla (1/2 sudu kecil )

MIX SEMUA 









Wednesday, September 5, 2012

KEK KARAMEL COKLAT MOIST

Salam.. buat semua. rasanya lama betul reen tak mengemas dapur reen ini.. nak kata Mood raya tak juga ..cuma mood malas bercampur dengan mood sedih sebab tahun ini beraya di perautauan..huhuhu jadi semua buat macam tak ada semangat saja.entah la bila nak datang semangat waja ini.. 
Buat masa ini banyak benda yang reen kena kurangkan aktivi untuk beri tumpuan pada azrina .sebab PMR pun tak sampai sebulan pun dari sekarang.Alif pun tengah exam.. mama ..risau resah semua nya ada ..hanya doa mama pengiring sebagai langkah mereka ..moga anak2 mama berjaya di dunia dan akhirat..amin

BAHAN KARAMEL:

STEP 1:2 sudu besar gula pasir ditabur dlm loyang

STEP 2:letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Pastikan karamel tadi memenuhi ruang loyang tu . dah siap ketepikan..

STEP 3:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis 
1 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan bahan2 di atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus tadi

STEP 5:
 kukus sampai masak  dalam setengah jam
*sementara tu,siapkan BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dalam periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dikacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk 

CARA :
satukan BAHAN B dan BAHAN C ke dalam BAHAN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk

* tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi

*kukus sampai kek tu betul2 masak.. dalam 1 jam stgh 

* dah masak,biar kek sejuk atau hingga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bagi menambahkan kelazatan 



kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...