Tuesday, July 31, 2012

Tart Nenas Mahkota


Bahan bahan
300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor 

Cara caranya
1.Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. 
2.Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. 
3.Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4.Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). 
5.Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh. 
6.Terap mengunakan acuan bunga,letakkan inti nenas sepit sekeliling biskut tadi.
7.Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter 
8.Bakar 180c selama 15-20 minit atau sehingga cantik masaknya


BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
  • 4 biji nenas muda
  • 2 ½ senduk gula pasir
  • sedikit esen vanilla
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Daun pandan

CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
  1. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  2. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  3. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  4. Kacau tanpa henti hingga likat.

No comments:

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...