Wednesday, September 28, 2011

Kuih Bakar Kemboja

Resepinya 1 cawan gula 1 cawan jus pandan 2 cawan tepung gandum 2 1/4 cwan santan pekat 2 sudu kecil butter 3 biji telur 1/2 sudu kecil garam pewarna hijau bijan esen vanilla (saya x letak pun) Cara-cara campurkan semua bahan. blend sampai sebati.kemudian tapis masukkan 2 sudu kecil minyak dlm loyang . panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan adunan tadi, taburkan bijan. bakar @180c sampai brown atau garing

Tuesday, September 13, 2011

My Sweet Honey Corn Flakes


My sweet honey corn flakes
Bahan A
 200 gm mentega 
150 gm gula kastor
 4-5 sudu besar madu
1 1/2 sudu teh esen vanilla
 BAHAN B 
200 gm nestle corn flakes ( tadi cik an guna 1 kotak besar 325gm)
 100 gm flower seed ( lagi byk lagi sedap)
 100 gm pumpkin seed ( lagi byk lagi sedap juga )
1 kotak kecil kismis hitam (dipotong kecil) 
60 gm ceri merah di potong kecil2 
60 gm ceri hijau di potong kecill2
Cara cara:
Bahan bahan (A) dicampur dan di masak supaya cair dan sebati kemudian masukan Bahan (B)campur kan dengan bahan A gaul sebati supaya mesra..masuk kan dlm paper cup bakar 160c 10 minit atau sehingga kekuningan.. sejukan .. dan boleh ngappppppppp


Monday, September 12, 2011

Vanilla Cupcake

Bahan A
 mentega 100g
 gula kastor 100 g
 garam 2/3 sudu teh
 Bahan B
Telur 2biji
 Vanilla 1 sudu teh
 Bahan C (ayak dulu bahan C)
 superfine flour 100g
baking power 1/3 sudu teh
 Caranya
pukul (A) hingga naik dan kembang masuk kan (B) dengan perlahan kacau rata masuk kan (C) pukul dengan kelajuan yang rendah selama 15 saat. sudukan dlm paper cup dua pertiga penuh bakar 15-20 160c hingga naik dan berwarna keemasan.api atas bawah

Chocolate Cupcake

Anak dara saya kemain suka bermain dengan mixer dan oven yang baru di beli oleh suami saya di tempat baru di bintulu ini agak mahal tetapi berbaloi juga .mixer dan oven di semenanjung dok diam diam ye sayang.. rina teruja sangat nak menbuat cup cakes dari air tangannya.. mama hanya memantau dari jarak dekat ..keesokan hari rina bawa ke class nya kemain suka share makan dengan rakan rakan dan gurunya..sehingga guru nak minta resepinya . Bahan bahan Bahan A mentega 70 Gm Gula kastor 110 Gm Garam halus 2/3 sudu teh Bahan B Telur 1 biji Bahan C Superfine flour 100 Gm Serbuk Koko 20 Gm Bahan c fresh Milk 60 Ml cara caranya Pukul bahan (A) pada kelajuan yang tinggi selama 10 minit sehingga nak dan kembang. Masukaan bahan (B) dengan perlahan lahan .kacau sehingga sebati Campur kan bahan (C) yang sudah diayak terlebih dahulu.(jgn mls2 nak ayak tau) gaul dengan kelajuan yang rendah.kemudian masukkan bahan (D) gaul sebati Tuangkan kedalam acuan cawan kek dengan sudu sehingga dua pertiga penuh. bakar 15-20 minit 160 c

Friday, September 9, 2011

Bubur Barli

Selain air barli .. bijirin barli ini sedap di buat bubur barli.. enak rasa nya lemak lemak manis.barli bagus diminum untuk mengurang panas di dalam badan.. dan sangat elok diminum semasa cuaca yang panas. Sangat bagus untuk melawaskan kencing.jika mengalami sakit ketika menbuang air kecil..ari2 kita terasa sakit .bak kata orang tua tua kencing kotor ..elok amalkan minum air barli. Bahan-bahan ( 4 orang ) 1 cawan gandum 2 cawan santan Gula mengikut rasa Sedikit garam Sehelai daun pandan ( disimpul ) Cara-cara Rebus gandum hingga kembang. Masukkan santan dan daun pandan. Masukkan gula dan sedikit garam. Tunggu hingga mendidih.gaul supaya santan tidak pecah minyak Boleh tambah santan jika inginkan kuah yang banyak.

kongsiresepi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...